Elektromobil - pravdy a mýty

S elektromobilom ďaleko nedôjdem, nie je bezpečný a navyše je drahý... Na túto tému sa šíri množstvo mýtov a predsudkov. Objasníme vám tie najčastejšie. Poďme sa pozrieť, ak je to tak! 

S elektromobilom nepôjdem ďaleko

Toto vôbec nie je pravda. Dojazdová vzdialenosť nových elektromobilov z rodiny ID. postavených na modulárnej platforme MEB je oveľa väčšia, než si ľudia myslia. Podľa cyklu WLTP je možné s modelom ID.3 prejsť od 330 do viac ako 550 kilometrov. Nie inak tomu je aj u značiek Audi, Hyundai, Škoda, Seat.

Nebudem mať kde nabíjať

Medzi výhody elektromobilov môžeme zaradiť skutočnosť, že elektromobil môžeme nabiť kdekoľvek je elektrická zásuvka. V najnutnejšom prípade stačí aj 230 V zásuvka. A tu nájdeme skutočne všade. Najpohodlnejšie však je nabíjať elektromobil cez noc z domáceho wallboxu. Večer auto pripojíte do siete, ráno prídete k plne nabitému autu a vyrazíte. Tiež pokrytie verejnými nabíjacími stanicami sa zlepšuje a ich počet rýchlo rastie. V mestách je možné nabíjať napríklad v parkovacích domoch, pred obchodnými centrami a niekde dokonca zadarmo. A tiež stále viac firiem ponúka možnosť nabíjať elektroautá na firemných nabíjacích staniciach. Aj pri dlhých cestách bude možné dopĺňať energiu. Pri diaľniciach a hlavných cestných ťahoch po celej Európe buduje IONITY, spoločný podnik nemeckého automobilového priemyslu a automobilky Ford, spolu s poskytovateľmi energie hustú sieť rýchlonabíjacích staníc.

Môžem nabíjať doma cez noc?

Nabíjanie elektromobilu doma cez noc patrí k najpohodlnejším a cenovo najvýhodnejším variantám. Wallboxy sú tým pravým riešením pre bezpečné a ľahké nabíjanie elektromobilov v pohodlí domácej alebo firemnej garáže. Všetko, čo potom potrebujete, je nabíjací kábel na pripojenie k elektromobilu. Wallboxy sa dajú zaobstarať s integrovaným nabíjacím káblom, poprípade zásuvkou T1 alebo T2, do ktorej je možné pripojiť požadovaný nabíjací kábel (Mennekes, CHAdeMO, CSS2) vďaka čomu sa nabíjacia stanica stáva vhodnou pre všetky typov elektro vozidiel.

Nabíjacie káble pre elektromobily

Existuje iný variant ako nabíjanie na verejných staniciach?

Pokiaľ sa chystáte zaobstarať elektromobil, tak prenosná nabíjačka by nemala vo vašej výbave chýbať. Vďaka nej bude nabíjanie elektroautá oveľa jednoduchšie, rýchlejšie ak tomu za nízku cenu. Prenosná nabíjacia stanica pripraví vaše elektrické auto na každú cestu a môže cestovať s vami, jednoducho si ju pribalíte do kufra. So žiadnym iným pohonom nemáte také pohodlné nabíjanie, ako keď nabíjate svoj elektromobil doma v garáži alebo v práci. Verejné nabíjacie stanice tak nemusíte vôbec potrebovať.

Prenosná AC nabíjačka elektromobilov SECTRON

Krátka životnosť batérie

Budete milo prekvapení, ako dlho vydržia. Závisí to od toho, ako často je nabíjaná a vybíjaná. Volkswagen dáva záruku, že využiteľná kapacita batérie nebude po uplynutí ôsmich rokov alebo po najazdení 160 tisíc kilometrov nižšia ako sedemdesiat percent pôvodnej hodnoty.

Na ceste sa mi vybije batéria

Elektromobil včas informuje o tom, že batéria je takmer vybitá. Auto sa v okamihu, keď mu začne energia dochádzať, automaticky prepne do úsporného režimu s optimalizovanou spotrebou. Dlhšie trasy ako je udávaný dojazd elektromobilu si môžete navrhnúť tak, aby vaša pauza na odpočinok bola na mieste s rýchlonabíjacou stanicou. Sieť nabíjacích staníc navyše v nasledujúcich rokoch exponenciálne porastie a navigačný systém vždy spoľahlivo navedie k tej najbližšej z nich. A viete, že aj ako vodič elektromobilu môžete využiť asistenčnú službu Volkswagen?

Elektromobil je príliš drahý

Dôvodom, prečo je v súčasnosti obstarávacia cena vyššia ako cena porovnateľného automobilu s benzínovým alebo naftovým motorom sú vyššie výrobné náklady na batériu. Avšak pri modeli ID.3 dosahujú náklady na údržbu iba tridsať až štyridsať percent nákladov porovnateľného vozidla so spaľovacím motorom. Je to tým, že najmä pri elektromobile odpadá mnoho servisných úkonov a množstvo komponentov, ktoré je potrebné udržiavať či meniť.

Nie sú bezpečné

Certifikované elektromobily sú rovnako bezpečné ako vozidlá s inými typmi pohonov (benzín, nafta či plyn). Hasičskému záchrannému zboru dal Volkswagen k dispozícii karty pre záchranárov, z ktorých vyplýva postup pri zásahu pri požiari alebo v prípade nehody.

Môže dôjsť k požiaru?

K požiaru rovnako ako pri vozidlách s palivovým pohonom dôjsť môže. U elektromobilov navyše existuje malé zvyškové riziko vzniku oneskoreného požiaru, a to najmä v prípade poškodenia vysokonapäťovej batérie, v ktorej je uložená elektrická a chemická energia. Pevné a kvapalné chemikálie obsiahnuté v batérii sú horľavé. V prípade požiaru je na hasenie možné okamžite použiť vodu. Prúd vody môže nanajvýš spôsobiť lokálny skrat na vysokonapäťovom systéme, u ktorého došlo k porušeniu izolácie. Žiadna elektrina nie je vedená po prúde vody použitej na hasenie späť. A pretože v lítium - iónových batériách nie je žiadne lítium v ​​elementárnej forme, nepredstavuje kontakt s vodou ani v tomto ohľade žiadny problém.

Môžem nabíjať bezpečne aj za dažďa?

Svoj elektromobil môžete v kľude nabíjať aj za dažďa, zásah elektrickým prúdom vám nehrozí. Bezpečnosť nabíjania zaistí ističe, ktoré sú ako v batérii, tak v dokonale izolovanom kábli. Proces nabíjania navyše začne až v okamihu, keď sú oba konektory kábla bezpečne prepojené a ako na strane vozidla, tak na strane nabíjacej infraštruktúry prebehne kontrola, že spojenie je bezpečné. Elektrina začne do vozidla prúdiť až po tejto kontrole a nabíjanie je tak bezpečné aj za dažďa. Pri búrke sa vyvarujte kontaktu s elektrickým zariadením a pokiaľ nemusíte nepohybujte sa vonku.

Môžem dostať zásah elektrickým prúdom od Wallboxu?

Po odpojení kábla sa môžete dotknúť karosérie a nič sa nestane. K zásahu elektrickým prúdom môže dôjsť iba po kontakte s oboma pólmi, kladným a záporným. Vysokonapäťový systém batérie navyše zahŕňa celý rad opatrení proti zásahu elektrickým prúdom. Nie je možné si ani siahnuť do konektora wallboxu, je konštruovaný tak, aby sa prsty ruky nemohli dotknúť kontaktov v ňom. Oveľa dôležitejšie však je, že nabíjací prúd je na kontakty privedený až v okamihu, keď cez komunikačnú linku kábla prebehne odsúhlasenie naviazaného spojenia. Elektrina začne do vozidla prúdiť, až keď je konektor kábla pevne zapojený do vozidla a ako na strane vozidla, tak na strane wallboxu je skontrolované a potvrdené spojenie.

Naša spoločnosť SECTRON ponúka príslušenstvo k elektromobilom. Zameriava sa na kvalitné nabíjacie káble, wallboxy, AC a DC nabíjacie stanice.