Škoda Enyaq iV - prvý čistý elektromobil z Boleslavi

Práve v týchto dňoch, v máji 2021, začína oficiálny predaj prvého čistokrvného „českého“ elektromobilu z produkcie automobilky Škoda, Škody Enyaq iV. Je postavený na platforme MEB a nie je to teda prerobený elektromobil zo spaľovacieho modelu, ako to bolo pri modeli Citigo. Škoda Enyaq iV je poriadne SUV, ktoré ponúka zákazníkom veľký vnútorný priestor a vysoký stupeň ochrany posádky, aj vďaka moderným systémom čidiel a vyhodnocovaniu situácií počas jazdy.

Škoda Enyaq iV

Škoda Enyaq iV je ponúkaná s dvoma batériami s kapacitou 62 a 82 kWh. S tou silnejšou ponúka dojazd podľa merania WLTP až 535 kilometrov. Nabíjací konektor škodovky je CCS2 pre DC nabíjačky, ktorú využije každý majiteľ elektromobilu na verejných dobíjacích staniciach. Tie dnes pribúdajú ako huby po daždi. Sú dostupné na benzínových staniciach, verejných parkoviskách aj pred nákupnými centrami.

Častejším spôsobom nabíjania, ale zostáva to domáci. Elektromobil pripojíte do domáceho AC wallboxu alebo použijete prenosnú káblovú nabíjačku s konektorom Mennekes Typ2. V našej ponuke je pre majiteľov elektromobilov pripravená veľmi obľúbená šikovná prenosná nabíjačka SECTRON AC Charger, ktorá umožní nabíjať vozidlá zo siete 400 V s maximálnym nabíjacím výkonom 11 alebo 22 kW. Pomocou redukcií je možné pripojiť aj k iným zásuvkám, ako sú jednofázové zásuvky alebo zásuvky v kempoch.

Škoda Enyaq iV

Výhody prenosnej nabíjačky

Najväčšia výhoda prenosnej AC nabíjačky proti wallboxu je nielen nižšia obstarávacia cena, ale hlavne jej rozmery. AC nabíjací kábel môžete voziť neustále vo svojom aute a použiť ju všade tam, kde je cieľ vašej cesty. Či už sa jedná o chaty, chalupy, alebo aj hotely a penzióny, ktoré často ešte nie sú vybavené nabíjacími miestami, ale trojfázovú 400 V zásuvku tam takmer vždy nájdete. Chytrá nabíjačka tiež umožňuje nastavenie odloženého štartu nabíjania, kedy využijete nižšiu cenovú tarifu napr. v nočných hodinách, alebo obmedzenie nabíjacieho prúdu v miestach, kde plný výkon nabíjačky nemožno použiť vďaka rozvodom v objekte. Na prehľadnom displeji tiež odčítate všetky potrebné informácie o nabíjaní, ktoré môžete použiť napríklad na stanovenie ceny konkrétneho nabíjania.

SECTRON AC nabíjačka elektromobilov

Škoda Enyaq iV

Škoda Enyaq iV

ŠKODA ENYAQ iV. In: Škoda Auto [online]. 29. března 2021 [vid. 2021-03-29]. Dostupné z: https://www.skoda-storyboard.com/cs/foto/?filter[model]%5B0%5D=enyaq-cs