Nabíjanie elektromobilu zadarmo

Tak ako hľadá každý vodič spaľovacieho vozidla, kde by mohol natankovať benzín alebo naftu čo najlacnejšie, majiteľ elektromobilu hľadá, kde by mohol nabiť zadarmo a znížiť si tak náklady na prejdené kilometre.

Kde nabíjať zadarmo?

V dnešnej dobe sa naozaj dajú na Slovensku aj v Česku nájsť nabíjacie stanice, kde prevádzkovateľ umožňuje nabíjanie zadarmo. Väčšinou sa s nimi stretneme pri obchodoch LIDL. Tento obchodník v súčasnej dobe umožňuje zákazníkom počas nákupu nabíjanie zadarmo (max. 30 minút na Slovensku, max. 40 minút v ČR). U obchodných centier nájdeme DC nabíjačku 50 kW s konektormi CCS a CHAdeMO. U niektorých je tiež AC nabíjanie. LIDL nemá nabíjačky všade. Nájdeme ich hlavne pri nových alebo zrekonštruovaných predajniach. Aj ďalší obchodníci alebo obchodné reťazce sa z marketingového pohľadu chytili príležitosti, ako prilákať zákazníkov a začínajú ponúkať nabíjanie zadarmo. Tu môžeme spomenúť predajne Billa, Alza a tiež množstvo hotelov a penziónov.

Lidl nabíjačka elektromobilovVolkswagen ID.3 vo farbách SECTRON u LIDL nabíjačky

 

Mapa nabíjacích staníc Nabky.com disponuje filtrom, kde si môžete zobraziť len nabíjačky LIDL alebo ďalšie súkromné ​​miesta, kde majiteľ umožňuje nabitie zadarmo. Miesta do mapy pridávajú sami užívatelia, nie vždy sú informácie aktuálne a situácia sa už mohla zmeniť. Odporúčame preto overiť si informácie na viacerých zdrojoch.

Mapa nabíjačiek Nabky.com

Mapa nabíjačiek Nabky.com

Update August 2022

Spoločnosť LIDL zmenila stratégiu a postupne ukončuje ponuku bezplatného nabíjania. Novo sa u Lidlu bude platiť. Lidl sa chystá meniť cenu dynamicky podľa aktuálneho odberu alebo miesta nabíjania. Cena tak môže oscilovať nahor aj nadol. Cenu nabíjania sa zákazník vždy dozvie pred samotnou autorizáciou platby pred začiatkom nabíjania. Sám sa tak rozhodne, či je preňho cena za odobranú energiu akceptovateľná alebo nie.

Ako nabíjať zadarmo doma

Pokiaľ hovoríme o bezplatnom nabíjaní doma, prakticky vždy sa jedná o kombináciu nabíjačky a fotovoltaických panelov. Zadarmo sa tu nedá chápať doslovne, pretože je potrebné urobiť prvotnú investíciu do solárnej elektrárne. Pokiaľ ju ale máte, je to najlepšia kombinácia práve v súvislosti s vlastníctvom elektromobilu, kde prebytky vo výrobe elektriny môžete posielať práve do batérie elektromobilu. Potom už stačí len obstaranie jednoduchého wallboxu so SmartMetrom pre inteligentné riadenie výkonu nabíjania a skôr alebo neskôr budete naozaj nabíjať zadarmo, pretože čím viac kilometrov najazdíte, tým skôr sa vám prvotná investícia do fotovoltaických panelov a elektromobilu vráti.

Prajeme všetkým elektromobilistom veľa šťastných kilometrov.