Nabíjacia stanica - Čo dokáže a ako funguje

Výraz nabíjacie stanice vodič najčastejšie hľadá pri plánovaní dlhšej cesty, aby vedel, kde môže nabiť svoje auto a pohodlne pokračovať ďalej k cieľu. Nabíjacia stanica je pre elektromobilistov vlastne novodobá benzínová stanica.

V čom je DC nabíjacia stanica iná?

Máme ju spravidla spojenú s rýchlonabíjaním. A práve DC nabíjacia stanica (Direct Current - jednosmerný prúd) ponúka rýchle a bezpečné nabíjanie elektroáut. Nabíjanie je rýchlejšie z toho dôvodu, že nabíjací stejnosmerný prúd z AC nabíjačiek nie je potrebné usmerňovať na jednosmerný, ktorý tak môžeme do batérie posielať rovno. Zatiaľ čo AC nabíjacie stanice disponujú nabíjacím výkonom max. 22 kW, DC nabíjacie stanice môžu mať výkon 25 kW, 50 kW, 75 kW, 150 kW, ale aj viac.

Pokiaľ sa bavíme o nabíjacom čase, strávime s autom pri DC nabíjacej stanici iba desiatky minút a môžeme pokračovať ďalej. Preto sa s týmito nabíjačkami stretneme najmä na hlavných ťahoch naprieč republikou, ako sú diaľnice alebo dôležité rýchlostné cesty. Nájdeme ich na súčasných čerpacích staniciach, kde si vodič môže počas nabíjania dať kávu, sendvič a urobiť si krátku prestávku. Tieto nabíjacie stanice nájdu využitie ale aj vo firmách, ktoré podnikajú v logistike alebo zásobovaní a autá im zarábajú pokiaľ sú v prevádzke a nie je pre nich optimálne pomalé nabíjanie.

OlifeEnergy nabíjacia stanicaOlifeEnergy DC nabíjacia stanica

Má DC nabíjanie aj nevýhody?

Áno, isté nevýhody tu proti AC nabíjaniu sú. Pre investorov je to vyššia obstarávacia cena nabíjacie stanice. Pre vodiča potom vyššia cena za odobranú energiu, kompenzovaná kratším časom pri nabíjačke. A z technologického pohľadu je nevýhodou rýchlonabíjania väčšie "opotrebovanie" batérie, pre ktorú je pomalé AC nabíjanie šetrnejšie.

Funkcie a prevedenie

Verejné DC nabíjacie stanice sú v robustnom prevedení, aby odolávali poveternostným aj užívateľským vplyvom. Vďaka IP krytiu môžu byť umiestnené vonku bez potreby prístrešku a sú v antivandal prevedení.

Z užívateľského pohľadu sú nabíjacie stanice vybavené rôznymi aktivačnými a identifikačnými systémami (systém štart/stop - automaticky, RFID karty, RFID kľúčenky, RFID čip). Niektoré zariadenia je možné ovládať pomocou vzdialených serverov (aplikácie alebo cloud OlifeEnergy).

Nabíjacie stanice disponujú zástrčkami CCS, CHAdeMO a Typ 2 na rýchle nabíjanie všetkých druhov elektromobilov. V pracovnom "Dual" móde dokážu nabíjať dva elektromobily zároveň.

OlifeEnergy DC nabíjacia stanicaOlifeEnergy DC nabíjacia stanica

Aký je rozdiel medzi AC a DC nabíjacou stanicou?

Ako je napísané vyššie, AC nabíjacie stanice umožňujú nabíjať iba maximálnym výkonom 22 kW, ktorý ešte môže integrovaná nabíjačka v automobile znížiť na 11 kW. To je jediný rozdiel medzi AC a DC stanicou.

Vzhľadovo ale môžu vyzerať úplne rovnako. AC nabíjacie stanice volia zákazníci, ktorí ich chcú umiestniť vo firmách pre potreby služobných elektroáut alebo na verejné parkovacie miesta (obchodné centrá, športové areály), kde nie je potrebné nabiť auto za 30 minút, ale majiteľ elektrovozu sa tam zdrží aj niekoľko hodín. V prípade obchodných centier je to aj zámer prevádzkovateľa. Niektorí prevádzkovatelia ponúkajú aj nabíjanie zadarmo.

AC nabíjačky ale môžeme vidieť aj v kompaktnom prevedení, tzv. Wallbox s rovnakým nabíjacím výkonom 22 kW. Tento typ zariadenia je vhodný pre malé firmy alebo domáce použitie.

Nabíjacie stanice značky OlifeEnergy plánujeme na eshope ACnabíjačka.sk čoskoro zaradiť do sortimentu. Už teraz si ich môžete prezrieť alebo objednať na našom materskom eshop.sectron.cz.

OlifeEnergy Nabíjacia stanicaOlifeEnergy Nabíjacia stanica