Inštalácia wallboxu

Jednou z výhod elektromobilu je tá, že si nemusíte auto „tankovať“ len pri „pumpe“, ale aj doma, kde auto každý deň parkujete. K tomu stačí zaobstarať si domácu nabíjačku, takzvaný wallbox, ktorý sa najčastejšie umiestňuje na stenu v garáži. Vďaka stupňu krytia IP54 môžete nabíjaciu stanicu inštalovať aj vonku napr. na stĺpik. Čo je wallbox sa dočítate nižšie.

Pravda, elektromobilisti bývajúci v mestských panelových domoch to budú mať ešte nejaký čas ťažšie, pretože často nie je jednoduché zaparkovať priamo pri dome, ktorý od cesty často oddeľuje trávnatý pás a chodník. Nové rezidenčné domy s podzemnými parkoviskami už možnosť inštalácie wallboxu majú.

Čo je wallbox?

Wallbox je nabíjací bod elektromobilu, ktorý nabijú elektromobil až výkonom 22kW (záleží na palubnej nabíjačke vo vozidle). Najčastejšie to bude 11 kW. na ktoré vám v rozvádzači stačí vyhrazenách 16 A. V dome je najčastejším rezervovaným výkonom na strane distribútora 25 A. Na porovnanie, nabíjanie z bežnej domácej zásuvky má výkon 1,8 kW (8 A) alebo 3,6 kW (16 A). Ľahko si spočítate, koľko hodín potrebujete na dobitie napríklad 36 kWh, pokiaľ nabíjate vozidlo s kapacitou batérie 60 kWh z 20% na 80% kapacity. Pri domácej zásuvke 230 V nabijete toto množstvo energie za 10 hodín. Wallbox sa tu javí ako rýchlejší variant, kde budete potrebovať necelé 4 hodiny nabíjacieho času. Wallbox dokáže tiež riadiť výkon nabíjania v súvislosti s ostatnými spotrebičmi v dome.

Na domáce použitie je vhodný wallbox s integrovaným káblom. Večer auto pripojíte na nabíjanie a ráno môžete vyraziť úplne nabitým elektromobilom z domu. Wallbox vám elektromobil nabije šetrne a bezpečne. Nabíjanie z wallboxu je pohodlné, nemusíte vyťahovať a pripájať nabíjacie káble. Integrovaný kábel odmotáte a po nabití opäť namotáte napríklad priamo na wallbox.

Wallbox je vhodné umiestniť do krytého státia alebo garáže. Vďaka ochrane IP54 je však možné umiestnenie wallboxu aj mimo prístrešok. Dážď wallboxu nevadí. A ako vysoko umiestniť wallbox? To už je na vás. Najlepšie umiestnenie wallboxu je také, aby sa vám s ním dobre manipulovalo. Samozrejme aby nezavadzal pri prechádzaní okolo, nemuseli ste sa skláňať alebo naopak naťahovať. Odporúčaná výška umiestnenia wallboxu je 120 cm od spodnej hrany k podlahe.

Wallbox s integrovaným káblom

Ako nainštalovať wallbox

Aj keď sa môže zdať, že ide len o navŕtanie hmoždiniek do steny a zavesenie wallboxu, také jednoduché to nakoniec nie je. Wallbox je elektrický spotrebič a vyžaduje trojfázovú 400 V prípojku. V hlavnom rozvádzači musíte počítať s dostatočným ističom (vhodný je istič 40 A) a rezervovaným príkonom. Tento navýšite u svojho dodávateľa elektrickej energie do objektu. Ďalej je potrebné doviesť k miestu inštalácie wallboxu kábel s dostatočným prierezom (5×4 mm2, v prípade dlhšieho vedenia radšej 5×6mm2).

Pokiaľ chcete merať pre svoje štatistiky alebo vyúčtovanie zamestnávateľovi odobraný výkon na nabíjanie vozidla, stačí to vyriešiť inštaláciou podružného elektromera tesne pred wallbox. Ethernetový dátový kábel budete potrebovať pre prípad potreby riadenia nabíjacieho výkonu v rámci domácnosti. Wallbox potom využíva len dostupný výkon, ktorý neobmedzí ostatné aktuálne používané spotrebiče. Pre tento prípad je potrebné nainštalovať do hlavného rozvádzača zariadenia na riadenie výkonu SmartMeter.

Nákres inštalácie wallboxu v dome

Zapojenie wallboxu zverte odborníkom

Pretože je wallbox typom veľkého elektrického spotrebiča, ktorý sa zapája do samostatného okruhu s prúdovým chráničom, mal by ho zapojiť odborník. Po inštalácii a zapojení, je vyžadované vyhotovenie revíznej správy.